Fibroadenomul mamar
Saturday, January 26th, 2013 | 4 comentarii

Ce este fibroadenomul mamar ?

Cea mai frecventa tumora a sanului intalnita indeosebi la femeile tinere sub 30 de ani.Se poate manifesta mai rar si la femeile aflate in timpul menopauzei.Fibroadenomul este o tumora benigna dezvoltata pe seama proliferarii tesutului conjunctiv, care poate deveni fibros.

 

 

 

 

Care sunt simptomele ?

Descoperirea la nivelul sanului, de obicei prin autopalpare a unei mase tumorale mai mult sau mai putin importante cu dimensiuni de la cativa mm la cativa cm, nedureroasa , ferma si regulata , mobila fata de planurile profunde si superficiale.Consistenta acestor tumori poate fi mai ferma inaintea menstruatiei.Fibroadenomul mamar poate fi prezent in ambii sani in 15- 20 la suta din cazuri.Aparitia fibroadenomului nu este insotita de adenopatie axilara sau supraclaviculara.

 

Care sunt investigatiile recomandate ?

Mamografia – arata de obicei o opacitate rotunda cu limite nete.

Ecografia mamara – imagine lacunara, regulata, hipoecogena.

Punctia – biopsie cu ac fin recolteaza un esantion de celule din masa fibroadenomului poate pune in evidenta celule normale.

 

 

 

 

Care este tratamentul ?

In lipsa antecedentelor familiale de cancer de san, supravegherea clinica, mamografica, ecografica si punctia –biopsie a tesutului afectat, trebuie propuse pacientei.

Daca tumora persista si dupa ce pacienta trece de varsta de 30 de ani, sau in cazul existentei oricarui dubiu privind natura tumorii, se impune exereza chirurgicala.Exereza indeparteaza fibroadenomul cu limite largi de securitate, limite care trec la distanta de tumora (exista posibilitatea ca pe tesutul mamar modificat in fibroadenom sa se dezvolte cancer de san de tip canalar sau lobular, de aceea limitele rezectiei sunt la distanta de fibroadenom , in tesut sanatos).

Este de preferat ca incizia sa fie estetica, periareolara, avand in vedere ca in cele mai multe cazuri este vorba de tumori de mici dimensiuni.Anestezia poate fi locala sau generala.Fragmentul de tesut indepartat chirurgical va fi trimis obligatoriu la examen histopatologic.

4 raspsunsuri la Fibroadenomul mamar

 1. Gina C says:

  Buna seara,
  Eu am fost diagnosticata cu fibroadenoame de natura beningna in urma unor ecografii simple…am 32 de ani si mi s a spus sa repet analizele, adica ecografia la 6 luni…credeti ca este sufficient?
  Multumesc Gina c.

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua,

   Ar trebui sa va consult ca sa vedem despre ce este vorba, si am sa va rog sa veniti si cu ecografiile..
   Este adevarat ca fibroadenoamele mamare aproape ca nu degenereaza in ceva de natura maligna , dar pe de alta parte pana nu sunt inlaturate si trimise la examen histopatologic, nu exista nici o certiudine a benignitatii lor..

   Cu stima,

   dr.Tuca
   0723042207

 2. Joita Cristina says:

  Buna seara,
  Ma numesc joita cristina, am fost operata pe data de 7 mai anul curent la I.O.B, de catre domnul doctor Daha,
  De ceva vreme mi-a aparut un nodul mamar de vreo 4 cm, la sinul sting la care am fost operata in data de 08.08.2011. Am luat legatura cu Dr.Daha, am venit la I.O.B, si am facut o mamografie , o ecografie mamara bilaterala, dar nu s-a vizualizat de ce natura este acel nodul.
  Fapt, pentru care am facut si un Computer Tomograf pe cont propriu, pentru ca nu stiu ce decizie sa iau in legatura cu opreratia, pe care Dr.Daha, vrea sa o facem cat mai repede, deoarece acel nodul creste alarmant de repede.
  Sunt disperata si nu stiu ce as mai putea face, pentru a nu ajunge la alata operatie, si mai ales as vrea sa stiu de ce natura este, macar, ca sa stiu cat de repede trebuie sa iau aceasta decizie foarte grea pentru mine.
  Ma mai puteti ajuta si pe mine, sa va uitati, in limita timpului dvs. liber pe rezultatul de la C.T. , mai ales ceea ce am subliniat eu ca nu am nici cea mai vaga idee,si sa imi spuneti daca este de bine sau de rau………..sau ce altceva ar mai trebui sa fac, eventual o biopsie prin incizie?????????.
  Stiu ca sunteti o persoana de buna credinta, ca ati ajutat foarte multi oameni aflati la necaz, asa ca mine, si de aceea am indraznit sa va trimit si eu acest rezultat, pe baza caruia va trebui sa ma hotaresc ce am de facut in timpul care va veni.
  Sa va dea Dumnezeu multa, multa sanatate si un an nou plin cu bucurii si sanatate alaturi de cei dragi.
  Va multumesc pentru timpul si intelegerea acordata!!!!

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua,

   Va astept la o consultatie, cu rezultatele analizelor realizate pana acum..ca sa putem adopta atitudinea potrivita cazului dumneavoastra .

   Cu stima ,

   dr.Tuca

   0723042207