Hernia ombilicala
Sunday, November 25th, 2012 | 0 comentarii

Ce este hernia ombilicala ?

Hernia ombilicala se prezinta sub forma unei boseluri,protuberante (umflaturi) la nivelul ombilicului(buricului), fiind consecutiva unui defect de inchidere la nivelul orificiului ombilical. Ea poate fi abia vizibila, sau vizibila evident cu ocazia unui efort abdominal. Sacul herniar ridica ombilicul care devine protuberant.Sub piele sacul e alcatuit din peritoneu(membrana ce inveleste cavitatea abdominala spre interior),si poate contine epiploon,anse intestinale subtiri ,colon.Aceste organe pot adera intre ele in interiorul sacului ,aderente care au ca si consecinta cresterea volumului herniei ombilicale care devine  ireductibila(nu mai intra inapoi in abdomen cand pacientul sta culcat ,sau incearca prin diverse manevre sa o reduca).

Fig.1 –hernie ombilicala

 

Care sunt factorii care contribuie la aparitia herniei ombilicale ?

Hernia apare ca urmare a cresterii presiunii abdominale in urmatoarele situatii : in obezitate,la gravide,in prezenta lichidului liber intraperitoneal in cantitate mare(ascite),la cei care ridica greutati ,sunt tusitori sau constipati cronic.

Care sunt principalele simptome?

Hernia ombilicala necomplicata este asimptomatica,sau responsabila de o jena locala sau  durere care apare la efort.Odata cu cresterea in volum tegumentul care acopera hernia se altereaza ,devine inflamator si poate fi sediul unor infectii.Cand devine voluminoasa hernia are tendinta de a se incarcera sau strangula(cu ocluzie intestinala).

Care este evolutia unei hernii ombilicale netratate?

Aceasta afectiune nu se vindeca de la sine.Odata aparuta creste progresiv in dimensiuni,devine dureroasa si jenanta.Intr-o prima faza este reductibila(intra in abdomen),cu timpul insa nu se mai reduce devenind incarcerata(este momentul in care hernia se poate complica cu strangulare si ocluzie intestinala care necesita interventia de urgenta).

 

Cum se pune diagnosticul ?

Diagnosticul este in primul rand unul clinic-pacientul este consultat de un medic specialist care remarca hernia si ii apreciaza caracterele :dimensiuni ,durere ,reductibilitate,expansiune la tuse sau efort,etc.In functie de afectiunile asociate pot fi necesare pe langa analizele de rutina si investigatii mai complexe .

Cand sa ma operez ?

De indata ce constatati existenta afectiunii ar trebui sa fiti vazut de un medic chirurg care sa va propuna interventia.Cu siguranta interventia este mai usor de realizat si riscurile pentru dumneavoastra mai mici,cu cat hernia este mai mica in dimensiuni.Nu ar trebui sa asteptati sa creasca in dimensiuni,sau sa va prezentati in urgenta cu complicatii(dureri intense,varsaturi,absenta tranzitului intestinal-adica in ocluzie datorita strangularii).

 

Cum se trateaza hernia ombilicala?

Tratamentul este chirurgical si consta in reducerea continutului herniei in abdomen,indepartarea sacului,inchiderea orificiului ombilical si intarirea peretelui abdominal cu o plasa sintetica (in scopul prevenirii recidivei).Inchiderea simpla a peretelui abdominal ,fara plasa are un risc de recidiva de 50 la suta.

Tratamentul se poate realiza clasic sau laparoscopic.

Calea clasica- presupune realizarea unei incizii ce ocoleste ombilicul la stanga (paraombilicala stinga)variabila ca dimensiuni de la 2-3 cm la 10 sau mai mult(in functie de volumul herniei).Se repereaza sacul de hernie se reduce continutul acestuia in abdomen.Peretele abdominal se intareste cu o plasa sintetica tolerata de organism,care se aseaza in spatele muschilor(procedeu retromuscular Rives,sau intermusculoaponevrotic-intre partea posterioara a muschilor drepti abdominali si foita posterioara aponevrotica a tecii dreptilor).Plasa se fixeaza cu fire din material nerezorbabil,sau este ‘’lipita’’ cu  ajutorul unui gel biologic(Tissucol de ex.)In cadrul interventiior pe cale deschisa, procedeul descris  are riscul de recidiva cel mai scazut.De obicei nu necesita drenaj.

Fig.2 Incizia in hernia ombilicala

Calea laparoscopica –se realizeaza pneumoperitoneul(in cavitatea abdominala se introduce CO2 pentru a crea un spatiu de lucru), iar gesturile se realizeaza cu ajutorul unor instrumente introduse prin miniincizii ( cea mai mare de 1 cm) si sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop (mini camera video introdusa in abdomen prin una din miniincizii).Dupa tratarea sacului de hernie,pertele abdominal va fi de asemenea intarit cu o plasa care sa nu dezvolte aderente cu organelle intraabdominale(plasa Dual Mesh sau Biface)fixata la perete cu agrafe nonresorbabile spiralate (Pro Tack).Dupa terminarea interventiei ,se extrag instrumentele si laparoscopul se goleste abdomenul de CO2 introdus, si se sutureaza micile incizii.

Fig.3 Aspect intraabdominal al plasei fixata laparoscopic

 

Cum va fi anestezia ?

Acest tip de interventie fie ca este clasica sau laparoscopica se realizeza sub anestezie generala(veti fi complet adormit).

 

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat sau talon pensie care sa ateste calitatea dumneavoastra de asigurat.

Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica interventia si eventualele riscuri,veti primi un antitrombotic(pentru a preveni formarea de cheaguri).Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat(in functie si de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze),pansamentul va fi supravegheat .Uneori ,exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi suprimat inaintea externarii.In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24 de ore.Un regim alimentar postoperator nu este necesar,in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni. La externare vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical.Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie.In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici cat mai putin vizibile este bine sa evitati expunerea inciziilor direct la soare.

Comments are closed.