Hernia inghinala
Thursday, November 15th, 2012 | 12 comentarii

Ce este hernia? Herniile reprezinta prin definitie iesirea  unui organ din cavitatea in care se gaseste in mod normal (cavitate peritoneala), printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal.

Hernii inghinale : cele mai frecvente, apar clinic sub forma unor proeminente (umflaturi) la nivelul regiunii inghinale sau scrotului, pacientul remarcand cresterea in volum a acestuia.Aceste proeminente apar datorita exteriorizarii  organelor abdominale (cel mai frecvent implicate fiind epiplonul, intestinul subtire, colon, vezica urinara) printr-un orificiu al peretelui abdominal cu rezistenta scazuta.Herniile pot fi congenitale (apar de la nastere) sau apar in timpul vietii (hernii castigate). Herniile inghinale sunt mai frecvente la barbati comparativ cu femeile si incidenta lor creste cu inaintarea in varsta.Initial hernia are  dimensiuni reduse, abia observabila, ulterior creste progresiv in dimensiuni (chiar pana la dimensiuni gigante).Ca si evolutie in timp, intr-o prima faza hernia este reductibila (continutul acesteia se reduce spontan in abdomen, sau prin manevre palpatorii efectuate de pacient sau medic), apoi devine ireductibila, incarcerata(nu mai ‘’ intra’’ in abdomen in urma manevrelor descrise) .In ultima etapa se stranguleaza (complicatie redutabila ce pune in pericol viata pacientului daca nu se intervine in timp util).

 

Hernie inghinala cu herniere de intestin subtire

 

Cauzele aparitiei herniei inghinale :

-rezistenta scazuta a pertelui abdominal ;

-presiunea crescuta in cavitatea peritoneala(la supraponderali, dupa eforturi intense si prelungite, ascita) ;

-tusitori cronici,purtatori de adenom de prostata, constipatii cronic ;

-bolile consumptive,neoplazii

 

Care sunt principalele simptome ?Variaza de la o simpla jena  sau senzatie de greutate, tractiune, la dureri veritabile, vii, accentuate dupa efort sau ortostatism (stat in picioare prelungit).In cazurile complicate cu strangulare durerile sunt mult mai vii, cu alterarea starii generale, varsaturi si meteorism (balonare), lipsa tranzit intestinal (ocluzie)-in acest caz trebuie intervenit rapid, riscul de compromitere a organului herniat fiind crescut.

Care sunt principalele investigatii ?

 

Diagnosticul de hernie se pune clinic.Pacientul este consultat de medicul specialist care remarca formatiunea din regiunea inghinala si ii apreciaza caracterele :dimensiuni, forma, consistenta, reductibilitate, durere.Analizele recomandate vor fi evident legate de particularitatea fiecarui caz, de la analize simple la probe ce vizeaza functia respiratorie, renala, hepatica, etc..cand exista afectiuni asociate..

Care este tratamentul ?

Tratamentul herniei este exclusiv chirurgical aceasta nevindecandu-se de ‘’la sine’’, ci din contra avand o crestere progresiva in timp cu aparitia de complicatii.

De ce sa ma operez si cand ?

Binenteles , pentru a evita complicatiile care apar in lipsa tratamentului.Cel mai bine ar fi sa va decideti pentru o interventie cand hernia este de mici  dimensiuni, chiar fara simptomatologie, toate riscurile fiind mai scazute cand hernia este surprinsa precoce.Nu ar trebui sa ‘’asteptati’’ complicatiile si nici prezentarea la medic.

Ce tip de anestezie sa aleg ?

Interventia chirurgicala se poate realiza sub anestezie locala, rahidiana(veti fi amortit in jumatatea inferioara acorpului), sau anestezie generala (veti fi adormit complet).In general anestezia cea mai utilizata este cea rahidiana pentru aceasta patologie, dar puteti alege ce tip de anestezie doriti in urma discutiei cu un medic anestezist.

Ce posibilitati de tratament chirurgical exista ?

Tratamentul chirurgical poate fi clasic sau laparoscopic.Scopul tratamentului este pe langa rezolvarea ca atare a herniei si intarirea peretelui abdominal  in diverse modalitati pentru a preveni riscul de recidiva.

Pe cale deschisa (clasica)-incizia va fi in regiunea inghinala (de 5-6cm) iar operatiile ca atare practicate astazi sunt in numar de doua :

Tehnica Shouldice(practicata in Canada, Ontario)-dupa rezolvarea herniei  intarirea peretelui abdominal presupune sutura relizata la nivel muscular si aponevrotic in trei planuri. Aceasta interventie este indicata subiectilor foarte tineri  sau celor care nu doresc montarea unei plase.Durata operatiei circa 60-70 de minute.procentul de recidiva -1.5-2 % .

Tehnica Lichtenstein –un gold standard actualmente –presupune intarirea peretelui posterior al canalului inghinal cu plasa de polipropilena (tesatura sintetica, bine tolerata de organism care o incorporeaza si fibrozeaza intarind peretele intr-o maniera solida) ;plasa se fixeaza prin sutura la structurile fibroase adiacente ‘’tension free’’(fara tensiune),  sau se lipeste cu o substanta gelatinoasa pe baza de colagen Tissucol ;este indicata in toate tipurile de hernie inghinala ;durata operatiei circa 50 -60 minute ;procentul de recidiva sub 1 %;nu necesita de obicei drenaj.

Incizia in hernia inghinala                                      Aspect dupa fixarea plasei(Lichtenstein)

Pe cale laparoscopica

Indicata initial in cazul herniei recidivate sau bilaterale,astazi se practica frecvent cu aproape aceleasi rezultate pe termen lung ca si in tehnica Lichtenstein; presupune din start  anestezia generala, iar gesturile chirurgicale se realizeza sub supravegherea   unei camere video (laparoscopul) introdusa in abdomen printr-o incizie la nivel ombilical, si cu ajutorul unor instrumente lungi introduse de asemenea prin alte doua incizii.Plasa se va monta dupa incizia si decolarea peritoneului in zona interesata, va acoperi orificiile slabe peretelui abdominal si va fi fixata cu ajutorul unor agrafe metalice sau resorbabile, sau cu ajutorul unui adeziv biologic. (TAPP-transabdomino properitoneal).Aceasta interventie se poate realiza de asemenea totalmente extra peritoneal (TEP).Riscul de recidiva circa 2%.

   

Plasa pentru hernia pecale laparoscopica

               

Hernie inghinala operata laparoscopic (TAPP)

 

Ce se intampla practic  inainte si dupa operatie ?

In primul rand este necesar un consult care va stabili diagnosticul si conduita ulterioara.Pentru internare veti avea nevoie de trimitere de la medicul dvs.de familie si adeverinta de salariat care sa ateste calitatea dvs de asigurat.Cel mai probabil veti fi spitalizat in ziua operatiei.Ingrijirile preoperatorii presupun epilarea zonei inghinale si un dus cu o solutie antiseptica.Postoperator pacientii operati cu anestezie locala pot fi externati in aceeasi zi, cei cu alt tip de anestezie necesita supraveghere 24 de ore.Firele sau firul de sutura intradermica vor fi suprimate in 8-10 zile (pentru realizarea unei cicatrici estetice ar fi bine sa feriti zona respectiva de razele solare).Un regim alimentar nu este necesar.Regimul de viata ulterior implica evitarea eforturilor fizice circa 2-3 luni.Controlul postoperator va fi realizat dupa prima luna.

12 raspsunsuri la Hernia inghinala

 1. valentin says:

  Buna ziua,am fost si eu operat cu 6 ani in urma de HERNIE INDIGNALA.iar acum un an in urma mia aparut o umflatura langa operatie.acum mi sa lasat jos langa testicul.Cat mar costa o operatie laparoscopic?va multumesc.28 ani

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua,

   Va astept la o consultatie, sa vedem despre ce este vorba.
   Cu stima,

   Dr.Tuca

   0723042207

 2. Andreea says:

  Buna ziua. Sotul meu trebuie sa se opereze de hernie inghinala, i s-a spus ca nu este mare, dar totusi asi vrea sa va intreb daca pot aparea ceva complicatii sau dureri foarte mari dupa operatie? multumesc

 3. cristi says:

  buna ziua, as dori sa stiu cum se elimina agrafele metalice cu care se fixeaza plasa si tesuturile la operatia de hernie inghinala laparoscopica

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua,

   Agrafele metalice folosite la fixarea plasei in operatia de hernie inghinala nu pot fi eliminate ( pot fi indepartate priintr-o alta operatie totusi, dar nu e de dorit).
   Exista astazi solutii mai moderne pe care le putem aplica ..fixarea prin lipire cu cianacrilat, folosirea de agrafe resorbabile.

   Cu stima,
   Dr.Tuca – 0723042207

 4. nicu says:

  Domnu doctor as dori sa aflu cat costa aceasta operatie,si daca aveti cabinet in bucuresti ? Eu am descoperit sau cel putin banuiesc ca am hernie inghiniala,ce doctor ar puea sa ma consulte,ce specialitate ? va intreb acest lucru pt ca muncesc in strainatate si nu stiu la ce medic sa merg,multumesc.

 5. Mardare says:

  Dupa operatie la un timp se mai pot ridica greutati sau lucra pe santier spre exemplu

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua ,

   La 40-60 de zile de la data operatiei se pot realiza toate tipurile de activitati fizice, inclusiv cele care presupun efort fizic intens.

   Cu stima,

   dr.Tuca

   0723042207

 6. mihai says:

  Domnule doctor,
  Sunt Mihai, am 37 ani si 98 kg/1.75 m.
  As vrea sa va intreb cum poate fi diagnosticata sigur o hernie inghinala.
  In afara de palpare. Am fost la 3 chirurgi si 2, dupa palpare, au infirmat hernia. La mine nu e vizibil nimic, insa unul dintre cei trei chirurgi mi-a zis ca trebuie sa ma opereze deoarece am hernie bilaterala! Ceilalti doi mi-au zis sa mai slabesc (e adevarat ca m-am ingrasat un pic cam mult/repede dupa renuntarea la fumat) si sa fac exercitii de intarire a muschilor abdominali. Nu prea am reusit!
  Simt o presiune jos in abdomen de circa 1 an. In urma unui efort destul de mic (ex: ridicarea unui bax cu sticle de apa – 12 kg) ma doare usor abdomenul, jos de tot, mergand, dupa cateva ore si spre scrot. Mai mult o vibratie decat durere.
  Dupa cateva zile imi trece aproape de tot. La efort usor, reapare disconfortul.
  Este posibil oare ca sa patrunda CEVA pe canalele inghinale si sa se retraga dupa ce efortul este oprit? Sa apese pe cordon si apoi sa persiste durerea putin timp? Simt si un pic de arsura in scrot si inghinal, din cand in cand.
  Ce investigatie ar trebui sa fac ca sa aflu sigur ce am. Ca este ceva acolo, altfel nu as fi deranjat dupa cel mai mic efort.
  Sincer, nu as vrea sa ma operez degeaba dar nici nu pot sa traiesc toata viata cu problema asta.
  Va multumesc!