Litiaza biliara
Monday, November 12th, 2012 | 4 comentarii

 

Ce este litiaza biliara ?

Litiaza biliara reprezinta prezenta de calculi (pietre) in interiorul vezicii biliare (colecistului) si a cailor biliare (conducte anatomice care transporta bila de la ficat la intestin).

 

Fig.1

1.fundul colecistului

 

2.corpul colecistului

 

3.infundibul

 

4.canalul cistic

 

5.canal hepatic comun

 

6.canal coledoc

 

fig 2.

 

Exemplu de dispozitie a arterei si canalului cistic

 

Vezica biliara (colecistul sau “fierea” popular) este un organ de mici dimensiuni, de forma saculara care se gaseste sub ficat, cu  rolul de a depozita bila secretata de acesta. Bila, produs de secretie hepatic, ajuta la digestia grasimilor.
Calculii biliari pot fi compusi din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila. Ca dimensiuni,  pot varia de la dimensiuni milimetrice la cativa centimetri.

 

Fig.3 Imagini de calculi biliari

 

 

La cine apare litiaza biliara ?

 

Sunt mai predispuse la aceasta afectiune femeile, supraponderalii, persoanele care au antecedente familiale de litiaza, cei care au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride, femeile care urmeaza tratament cu estrogeni in postmenopauza, gravidele.

 

Factorii favorizanti sunt regimul alimentar dezordonat cu alimentatie bogata in grasimi, hipercalorica, sedentarismul, constipatia, surmenajul.

 

Care sunt principalele simptome ?

 

Durerea este principalul simptom-apare in regiunea epigastrica (zona stomacului)si a hipocondrului drept(subcostal drept),si poate iradia (se poate intinde)in spate si umarul drept.Durerea poate apare brusc si nu se calmeaza la incercarile bolnavului de a obtine o pozitie confortabila,impiedica respiratia profunda,poate avea caracter postprandial(dupa masa)sau nocturn si durata variabila de la zeci de minute la ore sau zile.Poate fi o durere intermitenta manifestandu-se ca niste crize periodice(colica biliara),sau este continua ,nu se calmeaza usor in cazul aparitiei complicatiilor.

Greturi si varsaturi-de la gust amar matinal la varsaturi  alimentare, bilioase (verzui)-care calmeaza intr-o mare masura durerea.

Inapetenta

Febra -semn al aparitiei complicatiilor (colecistita acuta).

Icterul, urini hipercrome (inchise la culoare), scaune decolorate-semn al migrarii unor calculi in calea biliara principala cu obstructie coledoc.

 

Evolutia litiazei biliare-exista forme fara simptomatologie ,la care calculul este descoperit in urma unei ecografii de rutina, forme cu simptomatologie clara cu durere in hipocondrul drept ,varsaturi, alterarea starii generale, si forme complicate asociate cu febra si icter.

 

Cum se pune diagnosticul de Litiaza biliara, Colica Biliara, Colecistita acuta?

 

Litiaza biliara este diagnosticata cel mai frecvent ecografic, in cursul unei ecografii de rutina, sau efectuata pentru o alta afectiune.Colica biliara asociaza litiazei si o simptomatologie caracteristica-imaginea ecografica in acest caz este usor modificata fata de o litiaza biliara asimptomatica.Colecistita acuta asociaza o simptomatologie mai intensa decat in colica la care se poate asocia febra, ecografic colecistul are peretii ingrosati , inflamati, iar testele de laborator sunt modificate(cresterea leucocitelor).

 

Care este tratamentul ?

 

In timpul puseelor dureroase  se pot administra antispastice, antialgice, antiemetice(impiedica varsatura)cu rol in ameliorarea simptomatologiei –aceasta medicatie insa, nu va face ca ‘pietrele’ sa dispara, pacientul prezentand in timp alte si alte pusee dureroase, cu dezvoltarea complicatiilor infectioase(colecistita acuta, gangrena, perforatie), mecanice (migrarea unui calcul  in coledoc cu aparitia icterului),etc.De aceea tratamentul chirurgical este indicat de la inceput, de indata ce pacientul afla ca este purtatorul unor calculi asimptomatici sau simptomatici-bineinteles interventia este mai facila,riscul unei conversii din chirurgie laparoscopica in deschisa este mai mic.Pacientul nu trebuie sa astepte complicatiile-cu siguranta acestea isi vor face simtita prezenta daca pacientul nu a ales o metoda chirurgicala de la inceput.

 

Ce posibilitati de tratament chirurgical exista ?

 

Operatia presupune indepartatrea colecistului(fierea), deci a rezervorului in care se formeaza calculii (pietrele).Aceasta operatie se poate realiza in doua moduri :laparoscopic ,si pe cale deschisa.

 

Sa aleg sa ma operez laparoscopic sau deschis ?

 

Laparoscopia are numeroase avantaje :operatia se realizeaza prin miniincizii -cea mai mare de 1 cm, sub controlul unei camere video miniaturizate (laparoscopul)introdusa in abdomen prin una din incizii, si cu ajutorul unor pense chirurgicale lungi si subtiri special concepute pentru chirurgie laparoscopica.Recuperarea dupa laparoscopie este mult mai rapida(practic puteti pleca acasa a doua zi), cicatricile sunt mult mai estetice, durerea si suferinta sunt cu mult reduse fata de interventia clasica.

Chirurgia clasica inseamna in primul rand incizie mediana sau subcostala dreapta de 12-15 cm si trebuie sa fie rezervata cazurilor care nu pot fi realmente rezolvate laparoscopic.Desi interventia indeparteaza acelasi colecist ,recuperarea este mai dificila iar durerea postoperatorie mai mare.

Cum va fi anestezia ?

Acest tip de interventie fie ca este clasica sau laparoscopica se realizeza cu un singur tip de anestezie-anestezie generala(veti fi complet adormit).

Ce se intampla inainte si dupa operatie ?

Pentru internare veti avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul dumneavoastra de familie, si adeverinta de salariat sau talon pensie care sa ateste calitatea dumneavoastra de asigurat.

Practic veti fi spitalizat in dimineata operatiei, veti face un dus cu o solutie antiseptica, zona operata va fi epilata, vi se va explica interventia si eventualele riscuri.Inaintea interventiei veti fi consultat de un medic anestezist.

Dupa operatie  vi se vor administra medicamente impotriva durerii, veti fi mobilizat  si alimentat treptat.Exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi scos inaintea externarii.Avand in vedere ca in majoritatea cazurilor veti fi operat laparoscopic veti fi externat in cea de a doua zi.Un regim alimentar a r  fi de urmat  o scurta perioada.Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie.Se poate ca dupa operatie sa dezvoltati  tulburari de tranzit(diaree)care se rezolva in cateva luni.In primul an de la operatie pentru a avea cicatrici cat mai putin vizibile este bine sa evitati expunerea miniinciziilor direct la soare.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa dumneavoastra de e-mail va ramane privata. * - Campuri obligatorii


*

4 raspsunsuri la Litiaza biliara

 1. razvan says:

  Buna ziua
  Mama mea are 90 de ani (fara 3 luni) si sufera de o ,,piatra la fiere “(popular) care ii provoaca dureri foarte mari si a fost depistata la o ecografiile facute .
  Avind in vedere virsta inaintata se poate pune probleme unei interventii chirurgicale ? Exista o alta posibilitate de ameliorare a starii ei care se inrautateste pe zi ce trece ?( crize din ce in ce mai dese )
  Multumesc pentru raspuns .

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua,

   Ar trebui sa o consult pe mama dumneavoastra.
   Va trebui sa realizam o evaluare completa preoperatorie ( lucru care implica mai multe consulturi interdisciplinare). Doar asa putem afla daca mama dumneavoastra poate suferi o astfel de interventie..
   Pe de alta parte nu exista o alta metoda pentru imbunatatirea starii generale a mamei dumneavoastra..

   Va astept !

   dr.Tuca – 0723042207

 2. George David says:

  Domnule doctor sotia mea trebuie sa fie operata de colecist , dar in urma unor teste alergologice pe care le-a trimis la o clinica din Germania a fost depistata ca fiind foarte alergica la propofol,(mai mult decat dublu) si medicul a spus ca este foarte periculos si nu o mai opereaza..Exista si alt anestezic cu care se poate face aceasta operatie???..multumesc..

  • Dr.Stefan Tuca says:

   Buna ziua,

   In principiu exista ! Dar trebuie sa prezint situatia unui medic anestezist ..
   Va astept cu sotia dumneavoastra la o consultatie !

   Numarul meu de telefon este 0723042207